Nyári Egyetem 2024.


A múlt héten nyári egyetemet tartottunk a PTE Művészeti Karán. Rendszerint nyaranta különféle alkotótelepeket (pl. Hangfarm) szervezünk, az idei évben viszont úgy gondoltuk, kipróbálnánk, hogy ha még csak jelképesen is, de újra tudjuk-e éleszteni az egykorvolt szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztiválhoz kapcsolódó elektronikus zenei műhelyt, ami többünk számára meghatározó élmény volt a 2000-es évek elején. Így, ennek megfelelően különféle kurzusokat hirdettünk a kollégákkal:

  • Algoritmikus zeneszerzés (Bolcsó Bálint)
  • Videóművészeti és videóperformansz alkotás (Labus Gida, Kawachi Erina)
  • Pure Data bevezető (Djindji Ergimen Edvin)
  • Hanglemezkészítés (Kovács Balázs)
  • Ritmikai gyakorlatok (Baracskai Zlatko)

A kurzusok részletesebb leírása az esemény weboldalán található.

Már az első napon látszott, hogy nagyszerű csoport jött össze: aki a nyár legmelegebb hetén egyetemre megy, ott nem is kérdés a motiváció. Mindegyik kurzus eredményesen zárult, és az utolsó délután tartott bemutató anyagából az alább látható egy kis válogatás:

Bordás Máté monstrorum infinitum c. szöveggenerátora szekvenszerként használva. A pythonban megírt szöveggenerátor betűnként MIDI jelet küld a Max 8-nak, ahol a bemenő egyes midi jel a betűkhöz tartozó paraméterlistából kiválasztja a fonetikai paramétereket, felkapcsol 1-es értékeket, és ezek további MIDI jellé lesznek konvertálva. Ezek a jelek mennek az Ableton-ba, ahol egyszerre kb. 1-5 sample-t triggerelnek. A sample-ök és a betűk/beszédhangok paraméterei asszociatív módon vannak párosítva, továbbá a minták envelope followerrel a lejátszáskor vezérelnek effekteket is, azok dry/wet, valamint más értékeit. Mindegyik paraméterhez szintén asszociatív módon vannak effektek társítva. Emellett a mondatkezdő karakterek, az írásjelek is triggerelnek hangmintákat, ezek külön midi jelek, amelyeket a szöveggenerátor küld egyenesen az Abletonba. Emellett a karakterenkénti paraméter midi jelek a Max-ban egy külön midi porton szűrve vannak, és ez egy ritkább és eltolt midi jelet küld ki hosszabb ambience hangminták generálásához. A szöveggenerátor Mezei Gábor „natúr öntvény” című kötetének „monstrorum historia” ciklusának monstrum verseiből építkezik. A versek tagmondatokra vannak darabolva, azok variációi alkotják a szövegkollázst. A generált vers központozása véletlenszerűen történik, valamint átírások és kihagyások miatt az eredeti vershez képest eltérések adódnak. Bizonyos paraméterek, mint például a 4 alap hangsáv (szókezdés, betűk, írásjelek, háttérzaj) irányítására midi kontrollert is használtam, így a darab nem teljesen önműködő.

Tóth Zsófia: Hands

Virág Anna Virág és Korsós András videója

Szöveg: Virág Anna Virág, Korsós András, Molnár Gergely

malac · walls

Menyhért Márton kompozíciója a lemezkészítés kurzusra.

Garamvölgyi Máté lemezborító-terve
Szapu Dániel bemutatja céltáblákból készült vizualizációját
Ita Balázs preset-generátora
Jurcsák Áron patch-ének részlete
Egy patch a PD-kurzusról

Résztvevők:

Bánházi A. Abigél, Bordás Máté, Garamvölgyi Máté, Hatházi László, Ita Balázs, Jurcsák Áron, Korsós András, Menyhért Márton, Mesterházi Dénes, Molnár Gergely, Szapu Dániel, Tóth András, Tóth Zsófia, Virág Anna Virág

Segítőnk a lebonyolításban: Kovács-Vajda Bence